BARNSJUKHUSET MARTINA

Pollenallergi barn

Har du sökt efter Pollenallergi barn? Våren och värmen är nu äntligen igång efter månader av mörker. Men nu börjar även besvären med pollenallergi hos många barn. Rinnsnuva, kliande ögon och nysningar är vanliga symptom. Men som tröst finns det faktiskt bra lindring att få.

Pollenallergiska barn

Anledningen till varför pollenallergi hos barn uppstår har man inte utrett helt men en av faktorerna är ärftlighet. Även miljö och livsstil spelar en viss roll. Allergi är en systemsjukdom och det innebär att kroppen reagerar mot vissa ämnen som i det här fallet växters frömjöl, alltså pollen. Man trodde länge att småbarn inte var benägna att få pollenallergi men nu vet man att det går allt längre ner i åldrarna. Vart tredje barn i varje barngrupp uppvisar symptom för pollenallergi.

Symptom pollenallergiska barn

Vid pollenallergi hos barn är det främst ögon, näsa och andningsvägar man ska titta på. Ibland kan man tro att barnet är förkyld men i själva verket kan det vara pollenallergi. En förkylning försvinner ju efter ett tag och man kan ha feber, men vid allergi försvinner inte symptomen så länge man utsätts för pollen samt att man inte brukar få feber.

Vanliga symptom pollen:

  • Ögonen brukar klia, de kan vara röda och se svullna ut.
  • Nysningar, nästäppa eller klar rinnande snuva. Vissa upplever klåda i ansiktet som gör att det kliar kring näsan. Klåda i svalget är inte heller ovanligt.
  • För barn som har astma kan den försämras och andningen blir pipig eller att man hostar mycket. På grund av nästäppan är det många allergiker som sover med öppen mun, vilket ger muntorrhet och snarkningar.
  • Barnet sover dåligt och irriteras av klåda och rinnande näsa. Många känner sig trötta och irriterade under allergisäsongen och det är viktigt att ta ditt barns trötthet på allvar.

Så behandlar du ditt barns allergi

Graden av symptom kan till viss del bero på mängden pollen man ut- sätts för, men tyvärr är det nästan omöjligt att vara i en miljö där pollen inte förekommer. Om du tror att ditt barn har pollenallergi ska du söka läkare. Du kan hos apoteket få råd om receptfria läkemedel för behandling av ögon och näsa. Sköljning av näsan är en viktig och skonsam del i behandlingen och helst ska man börja skölja innan pollensäsongen börjat på allvar. Om man sköljer näsan regelbundet utsätts man för mindre mängd irriterande pollen. Då sköljs också damm, bakterier och viruspartiklar bort.

Används saltvattenlösning/koksalt så kan man skölja regelbundet, ofta och under lång tid utan att riskera skada nässlemhinnan. Men kom ihåg att inte skölja näsan precis efter man tagit andra allergisprejer för då riskerar det att sköljas bort. När det gäller allergiska reaktioner hos ögon och näsa kan dessa behandlas med olika mediciner, oftast behövs en kombination. Man kan välja mellan tabletter, ögondroppar och nässprejer.

Medicinerna verkar genom att minska eller hämma effekt av histamin, ämnet som orsakar de allergiska reaktionerna. Ibland kan man även behöva inflamma- tionsdämpande kortison.

Boka tid på ett besök hos Barnsjukhuset Martina så svarar vi på era frågor och funderingar. Vi gör även kontroller av ditt barn och utesluter om ditt barn har allergi eller inte.

Välkomna!

Allergisk?

Boka tid på ett besök hos Barnsjukhuset Martina så svarar vi på era frågor och funderingar. Vi gör även kontroller av ditt barn och utesluter om ditt barn har allergi eller inte.